Powered By Blogger

keskiviikko 3. elokuuta 2016

Marjapiiras

Lämmin ja aurinkoinen sää on hellinyt meitä näin viimeisinä lomapäivinä. Marjat ovat kypsyneet niin metsissä kuin puutarhoissakin ja poutainen sää on houkutellut marjastamaan (silmissä siintää piripintaan täytetty pakastin, jossa ihanat punaposkiset marjat säilyvät pitkälle talveen ).

Lapsityövoimaa (oma jälkikasvu )käyttäen herukoiden kerääminen oli nopeaa ja saimme talteen pari ämpärillistä kypsää musta-ja punaherukkaa =)

Tuoreista marjoista innostuneena leivoin mureaa marjapiirakkaa (ohje muunneltu gluteenittomaksi Murea Omenapiirakka-ohjeesta). Nam! Tuli todella hyvää =) Hapokkaat herukat saivat seurakseen voilla leivotun murutaikinan, johon kerroksittain lisätty fariinisokeri antoi kinuskista lisämakua. Helppo ja nopea marjapiirakka, jonka lisäkkeenä voi tarjota vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta.




Murea marjapiirakka 

150-200g laktoositonta voita
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita 
1,5-2 dl gluteenitonta jauhoseosta  (2dl Viljatuotteen vaalea gluteeniton jauhoseos)
1-1,5 dl herukoita
fariinisokeria (noin 0,5 -1 dl) ripotellaan maun mukaan kerroksittain marjojen kanssa

Kylmä voi sekä kuivat aineet nypitään murumaiseksi seokseksi. Ohjeen jauhomäärä riippuu gluteenittoman jauhoseoksen laadusta. Jos käytetään vaaleita Jytte-jauhoja niin 1,5 dl jauhoja riittää. Taikinasta on tultava murumaista ja jauhoja voi lisätä tarvittaessa tai käyttää enemmän kaurahiutaleita. Myös voin määrä on ohjeellinen ja gluteenitonta taikinaa leivottaessa kannattaa käyttää "näppituntumaa".

Taikina ripotellaan voideltuun uunivuokaan tai piirakkavuokaan kerroksittain marjojen ja fariinisokerin kanssa. Päällimmäinen kerros tulee olla murutaikinaa. Paistos saa olla uunissa 225 asteessa noin 20-30 minuuttia. Valmis paistos on kullanruskeaa pinnalta. Paistokseen voi käyttää herukoiden sijaan esimerkiksi 2dl puolukkaa+2 omenaa, tai 3-4 omenaa tai 3 dl mustikkaa. Omenan ja mustikan kanssa voi lisämausteena käyttää kanelia.

Makoisaa kahvihetkeä! Nautitaan tuoreista marjoista =) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti