Powered By Blogger

keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Pullantuoksuinen äiti


Pakkasaamusta, huomenta!

Olen aina toivonut itselleni perhettä ja onnekseni olen sellaisen saanut. Lasten kasvattaminen on aika hurjaa hommaa, ehkä hurjempaa kuin ikinä osasin etukäteen aavistaa. Juuri kun olet vanhempana huokaissut helpotuksesta että jippii, nyt saatiin yösyötöt ja vauvaikä onnellisesti ohi niin nurkan takana odottaa jo uudet kasvamisen haasteet. On luvassa hampaiden puhkeamista, uhmaikää, tavallista perushaasteellista lapsiperhearkea, esimurrosikää, murrosikää (joka saattaa jatkua jopa seuraavat 20v. ) sekä sitten tyhjänpesän syndroomaa ja mummoksi tahtomista jne...

Olen todella kiitollinen siitä, että olen saanut kolme eläväistä lasta ja jos kaikki olisi aikoinaan mennyt niin kuin piti, niin heitä olisi voinut olla neljä. Juu, vanhemmuus sinällään ei ole mikään helppo nakki ja autuaaksi tekevä asia elämässä. Todellisuudessa, lapseni ovat kasvattaneet minua enemmän kuin minä heitä (vaikka alkuperäinen tavoite on varmaan ollut toisin päin).

Olla pullantuoksuinen kotiäiti -voi, sellaista olen aina halunnut olla. Valitettavasti realiteetit ovat ajaneet äidin töihin ja pullan leipominenkin on välillä unohtunut pitkäksi aikaa kun on ollut niin kiire toimittaa kaikkia tärkeitä asioita ja huolehtia monipuolisesta ravinnosta, vitamiineista ja varpaita lämmitävistä villasukista.

Mahtava aasinsilta tämän aamun kuviin: nyt meillä leivotaan taas pullaa. Ihanaa, lähes vehnäpullan veroista, gluteenitonta pullaa. Löysin Yhteishyvä-lehdestä laskiaispulla reseptin, jossa oli myös gluteeniton variaatio.

Laskiaisen paras pulla (tuunattu versio lehden ohjeesta)

 5dl maitoa (punaista maitoa jos mahdollista)
50g tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa 2x7g
2 tl psylliumia
1 kananmuna
1.5-2 dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1rkl kardemummaa
½ -1 tl suolaa
7 dl tai 7½ dl gluteenitonta jauhoseosta (määrää riippuu jauhoseoksesta)
2 dl riisijauhoja
150 g sulatettua voita

Taikina kannattaa vatkata koneella ja leipoa pulliksi heti. Gluteeniton pullataikina on rakenteeltaan erilainen kuin perinteinen pullataikina. Jauhojen määrää kannattaa lisätä tarvittaessa mutta taikinan kuuluu jäädä pehmeäksi ja leipominen onnistuu parhaiten jauhotetulla leivinalustalla. Tässä käytin s-ryhmän gluteenitonta jauhoseosta ja sitä meni 7 ½ dl. Taikina kohotetaan vain kerran ja paistetaan 225 asteessa. Gluteeniton pulla kuivuu paistamisen jälkeen helposti ja taikinasta kannattaa tehdä voisilmä-tai hillopullia, jotta pulla säilyy kosteana.







Hyvää ja pullantuoksuista päivää =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti